Ελληνικά | English
σχολη ταεκωονδο Πειραια Αναβυσσου

internation taekwondo federation logoworld taekwondo federation Αθλητική Ομοσπονδία TaeKwon Do Ελλάδος ολυπιακο αθλημαΕλληνική Ομοσπονδία TaeKwonDo

Αθλητικός Σύλλογος TaeKwon Do ΖΕΑΣ Πειραιάς & Αναβύσσος :: Αναγνωρισμένος από Γ. Γ. Α

τι ειναι taekwondoΟι Αρχές του TaeKwon Do

Βασική αρχή του TaeKwon Do είναι η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση, οι οποίες βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά, γι' αυτό και καλλιεργούνται συνεχώς στην προπόνηση από αυτούς που ασκούν το άθλημα ...περισσότερα

taekwondo ζωνες Οι Ζώνες & Tuls του TaeKwon Do

Στο Ταε Κβον Ντο, όπως και σε άλλες πολεμικές τέχνες, χρησιμοποιείται ένα ιεραρχικό σύστημα ζωνών, το οποίο προσδιορίζει το επίπεδο τεχνικής και εμπειρίας του αθλητή ...περισσότερα

κανονες για ταεκωονδο Οι Κανόνες του TaeΚwonDo

Οι κανόνες άπο το International Taekwon-Do Federation είναι:
Επιτρέπονται επιθέσεις με το χέρι και το πόδι στο κεφάλι
1 πόντο για: Γροθιά η κλωτσια στο σώμα ...περισσότερα

Η Ιστορία του TaekwonDohistory

 

Το TaeKwon Do είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη πολεμική τέχνη. Είναι από τις πιο διαδομένες πολεμικές τέχνες παγκοσμίως

...περισσότερα

Οι Αρχές του TaeKwon Do

Βασική αρχή του TaeKwon Do είναι η πειθαρχία και η αυτοσυγκέντρωση, οι οποίες βοηθούν το άτομο να αποδώσει σωματικά, γι' αυτό και καλλιεργούνται συνεχώς στην προπόνηση από αυτούς που ασκούν το άθλημα.

Αν και το TaeKwon Do διδάσκει και τη χρήση των χεριών στη μάχη, τόσο ως μέσου άμυνας όσο και ως μέσου επίθεσης, εν τούτοις είναι μια πολεμική τέχνη που δίδει έμφαση στα λακτίσματα.

Οι αρχές του TaeKwon Do, όπως τις κατέγραψε ο ιδρυτής του αθλήματος Στρατηγός CHOI HONG HI μέσα στην Εγκυκλοπαιδεία του TaeKwon Do που ο ίδιος έγραψε, είναι οι εξής:

Η επιτυχία ή αποτυχία της εκπαίδευσης στο TaeKwon Do εξαρτάται κυρίως από το πώς κανείς τηρεί και εφαρμόζει τις αρχές του Taekwon-Do, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν ως καθοδηγητές για όλους τους σοβαρούς μαθητές της τέχνης αυτής.

Ευγένεια (Ye Ui)

Μπορεί να ειπωθεί πως η ευγένεια αποτελεί άγραφο κανόνα που μας κληροδότησαν οι αρχαίοι δάσκαλοι της φιλοσοφίας σαν μέσο για τη φώτιση των ανθρώπινων όντων, διατηρώντας ταυτόχρονα την κοινωνία αρμονική.

Ακεραιότητα(Yom Chi)

Στο TaeKwon Do ο ορισμός για τη λέξη ακεραιότητα είναι χαλαρότερος από αυτόν που συνήθως συναντά κανείς στα λεξικά. Πρέπει κανείς να μπορεί να καθορίσει το σωστό και το λάθος και να έχει τη συνείδηση, αν κάνει λάθος, να αισθανθεί ενοχή.

Επιμονή(In Nae)

Σίγουρα, το πιθανότερο είναι πως η ευτυχία και η ευημερία θα έρθουν στον υπομονετικό άνθρωπο. Για να επιτύχουμε κάτι, είτε πρόκειται για ανώτερο πτυχίο είτε για την τελειοποίηση μιας τεχνικής, πρέπει να βάλουμε το στόχο μας και ύστερα να επιμένουμε συνεχώς.

Αυτοέλεγχος (Guk Gi)

Αυτή η αρχή είναι εξαιρετικά σημαντική , ως προς το πώς συμπεριφέρεται κανείς είτε στον ελεύθερο φιλικό αγώνα είτε στις προσωπικές του υποθέσεις. Η απώλεια του αυτοελέγχου σε φιλικό αγώνα μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική τόσο για το μαθητή όσο και για τον αντίπαλο. Σύμφωνα με το Λάο-Τζου «ο όρος δυνατότερος αφορά περισσότερο αυτόν που νικά τον εαυτό του και λιγότερο κάποιον άλλον».

Ακατάβλητο Πνεύμα (Baekjul Boolgool)

Ο σοβαρός μαθητής του TaeKwon Do συμπεριφέρεται σε όλες τις περιστάσεις με ταπεινότητα και ειλικρίνεια. Όταν συναντά την αδικία, αντιμετωπίζει τους φιλοπόλεμους χωρίς καθόλου φόβο ή δισταγμό, με ακατάβλητο πνεύμα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο αντίπαλος ή πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός τους

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Οι Ζώνες & Tuls του TaeKwon Do

 

Τι είναι τα Tuls?

Φόρμες είναι οι διάφορες θεμελιώδεις κινήσεις, οι οποίες αναπαριστούν τεχνικές επίθεσης και άμυνας βαλμένες σε μια λογική σειρά.

Ο μαθητής αντιμετωπίζει φανταστικούς αντιπάλους χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμη μέθοδο επίθεσης και άμυνας προς τις διαφορετικές διευθύνσεις. Έτσι οι φόρμες κάνουν το μαθητή ικανό να αφομοιώσει τις βασικές κινήσεις, να βελτιώσει την ευλυγισία και ευκινησία του, να αναπτύξει μύες και αναπνευστικό έλεγχο και να εκτελέσει απαλές και ρυθμικές κινήσεις.

Με λίγα λόγια, κάθε φόρμα συγκρινόμενη με τις στρατιωτικές τακτικές ή με τις λέξεις, αποτελεί την εκπαίδευση κάθε στρατιώτη, ή το αλφάβητο αντίστοιχα. Είναι ταυτόχρονα εξάσκηση σε τεχνικές, τεστ δύναμης και χαρακτηριστικής ομορφιάς.

Στην εκτέλεση των φορμών (TUL) πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

  • Το TUL πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει ακριβώς στο ίδιο σημείο. Αυτό δείχνει την ακρίβεια αυτού που το εκτελεί.
  • Οι σωστές στάσεις και ο προσανατολισμός πρέπει να διατηρούνται πάντοτε.
  • Οι μύες του σώματος πρέπει άλλοτε να είναι τεντωμένοι και άλλοτε χαλαροί στα κρίσιμα σημεία της άσκησης.
  • Η άσκηση πρέπει να εκτελείται με ρυθμικές κινήσεις.
  • Κάθε κίνηση πρέπει να επιταχύνεται ή να επιβραδύνεται ανάλογα με τις οδηγίες του δασκάλου.
  • Κάθε TUL πρέπει να κατανοείται και να εκτελείται τέλεια από τον μαθητή προτού αυτός προχωρήσει στο επόμενο.
  • Οι μαθητές πρέπει να ξέρουν το σκοπό της κάθε κίνησης.
  • Οι μαθητές πρέπει να εκτελούν κάθε κίνηση με “νεύρο”.
  • Οι τακτικές επίθεσης και άμυνας πρέπει να γίνονται εξίσου καλά και μετά δεξιά και με τα αριστερά χέρια και πόδια.

Στο TAEKWON-DO υπάρχει ένα σύνολο από 24 φόρμες που λέγονται TUL.

Ο λόγος γιατί είναι 24:

Η ζωή του ανθρώπου, περίπου 100 χρόνια, μοιάζει μόνο με μια ημέρα όταν συγκρίνεται με την αιωνιότητα. Γι΄αυτό και εμείς δεν είμαστε τίποτε άλλο από απλούς ταξιδιώτες που περνούμε μέσα από τα χρόνια ενός αιώνα σε μια μέρα.

Είναι φανερό ότι κανείς δεν μπορεί να ζήσει παραπάνω από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι, υποδουλώνονται στον υλισμό, λες και πρόκειται να ζήσουν 2.000 χρόνια. Άλλοι όμως αγωνίζονται να αφήσουν μια καλή πνευματική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές κερδίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο την αθανασία. Προφανώς, το πνεύμα είναι συνεχές ενώ η ύλη δεν είναι. Συνεπώς, ότι μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας για την ευημερία της ανθρωπότητας είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας.

Η πνευματική κληρονομία του στρατηγού Τσόι Χονγκ Χι είναι το TAEKWON-DO.

Τα 24 TUL αντιπροσωπεύουν 24 ώρες, μια ημέρα, ή μια ολόκληρη ζωή

ΑΣΠΡΗ ΖΩΝΗ

Λευκή Ζώνη :: 10th Gup
Συμβολίζει την αγνότητα καθώς ο αρχάριος μαθητής δεν έχει προηγούμενη γνώση του Taekwon-Do

Tuls: Saju Jirugi - Saju Makgi

Saju Jirugi Saju Magki

ΜΙΣΗ ΚΙΤΡΙΝΗ ΖΩΝΗ

Μισή Κίτρινη Ζώνη :: 9th Gup

Tul: Chon-Ji { 19 κινήσεις }

Chon-Ji σημαίνει κυριολεκτικώς "ουρανός και γη". Στην Ανατολή συμβολίζει την δημιουργία του κόσμου και την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας. Chon-Ji ονομάζεται και η «παραδεισένια» λίμνη, που βρίσκεται στον κρατήρα του Paektu Mountain. Λέγεται ότι ήταν ο πρώτος τόπος διαμονής του διαφωτιστή της Κορέας Dan-Gun.

Chon Ji
 ΚΙΤΡΙΝΗ ΖΩΝΗ

Κίτρινη Ζώνη :: 8th Gup
Συμβολίζει τη γη από την οποία φυτρώνει ο βλαστός του φυτού και στο οποίο στάδιο θεμελιώνονται οι αρχές του Taekwon-Do.

Tul: Dan-Gun { 21 Movements }

Ονομάστηκε μετά τον άγιο Dan Gun μυθικό διαφωτιστή της Κορέας, που βρήκε την μυθική Κορέα το 2333π.Χ. Είναι το μοναδικό tul στο οποίο όλες οι γροθιές είναι ψηλά στο κεφάλι συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανάβαση του Dan-Gun στο βουνό.

Dan Gun
ΜΙΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΖΩΝΗ

Μισή Πράσινη Zώνη :: 7th Gup

Tul: Do-San { 24 Movements }

Do-San είναι το ψευδώνυμο του Ahn Chang-Ho (1876-1938). Οι 24 κινήσεις του tul συμβολίζουν ολόκληρη την ζωη του, την οποία αφιέρωσε στην μόρφωση της Κορέας και στην ανεξαρτησία της ζωής.

Do San
ΠΡΑΣΙΝΗ ΖΩΝΗ

Πράσινη Zώνη :: 6th Gup
Συμβολίζει την ανάπτυξη του φυτού όπως και στο Taekwon-Do εδώ ξεκινά η ανάπτυξη της ικανότητας του μαθητή

Tul: Won-Hyo { 28 Movements }

Ονομάστηκε από τον Κορεάτη μοναχό Won Hyo που έφερε τον Βουδισμό στην δυναστεία των Silla στην Κορέα το 686μ.Χ

won hyo
ΜΙΣΗ ΜΠΛΕ ΖΩΝΗ

Μισή Μπλε Zώνη :: 5th Gup

Tul: Yul-Gok { 38 Movements }

Yul-Gok είναι το ψευδώνυμο ενός μεγάλου φιλοσόφου και σπουδαστή, του Yi l (1536-1584), του οποίου το παρατσούκλι ήταν "Κοφούκιος της Κορέας". Οι 38 κινήσεις της φόρμας αναφέρονται στο γεωγραφικό πλάτος του τόπου καταγωγής του και το διάγραμμα παριστάνει έναν "σπουδαστή".

yul gok
ΜΠΛΕ ΖΩΝΗ

Μπλε Zώνη :: 4th Gup
Συμβολίζει τον ουρανό προς τον οποίο μεγαλώνοντας το φυτό μετατρέπεται σε δέντρο όπως η εξάσκηση Taekwon-Do αναπτύσσεται.

Tul: Joong-Gun { 32 Movements }

Joong-Gun ονομάστηκε από τον πατριώτη Ahn Joong-Gun, ο οποίος δολοφόνησε τον Hiro-Bumi Ito πρώτο Ιαπωνέζο κυβερνήτη-στρατηγό της Κορέας. Υπάρχουν 32 κινήσεις σε αυτή την φόρμα και αντιπροσωπεύουν την ηλικία που εκτελέστηκε στην φυλακή Lui-Shung ο Ahn Joong-Gun

joong gun
ΜΙΣΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΖΩΝΗ

Μισή Κόκκινη Zώνη :: 3rd Gup

Tul: Toi-Gye { 37 Movements }

Toi-Gye είναι το ψευδώνυμο ενός αξιοσημείωτου δασκάλου, του Yi Hwang (16ος αιώνας). Οι 37 κινήσεις της φόρμας συμβολίζουν το γεωγραφικό πλάτος της γενέτειρας του.

toi gye
ΚΟΚΚΙΝΗ ΖΩΝΗ

Κόκκινη Zώνη :: 2nd Gup
Συμβολίζει κίνδυνο και εφιστώντας την προσοχή του μαθητή να έχει αυτοσυγκράτηση και να προειδοποιεί τον αντίπαλο του.

Tul: Hwa-Rang { 29 Movements }

Ονομάστηκε από την Hwa Rang, νεαρή ομάδα που τα ρητά και τα γνωμικά της ήταν κινητήρια δύναμη, πίσω από την ενοποίηση των τριών βασιλείων της Κορέας (Silla, Baek Je, Koguryo). Οι 29 κινήσεις της φόρμας παραπέμπουν στην 29η μονάδα πεζικού της Hwa Rang

hwa rang
ΜΙΣΗ ΜΑΥΡΗ ΖΩΝΗ

Μισή Μαύρη Zώνη :: 1st Gup

Tul: Choong-Moo { 30 Movements }

Choong-Moo, ονομάστηκε από τον μεγάλο ναύαρχο Yi Soon-Sin της δυναστείας Lee. Φημολογείτε ότι ήταν ο εφευρέτης του πρώτου πολεμικού πλοίου (Kobukson) το 1592

choong moo
ΜΑΥΡΗ ΖΩΝΗ

Μαύρη Zώνη :: 1st Dan
Το αντίθετο του λευκού, και άρα ο συμβολισμός της ωριμότητας και της προχωρημένης γνώσης του Τάε Κβον Ντο. Συμβολίζει επίσης την τόλμη και το θάρρος αυτού που τη φοράει

Tul: Kwang-Gae { 39 Movements }

Kwang-Gae,ονομάστηκε απο τόν Kwang-Gae-Toh-Wang, 19ο βασιλιά της δυναστείας Koguryo που επανέκτησε όλες τις χαμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και ένα μεγάλο μέρος από τις περιοχές της Μαντζουρίας

kwang gae

Tul: Po-Eun { 36 Movements }

Ψευδώνυμο του διάσημου Κορεάτη ποιητή Chong Mong-Chu, που τα ποιήματα του είναι γνωστά σε όλη την Κορέα. Αναφέρει ουσιαστικά : “Προτιμώ να σταυρωθώ εκατό φορές παρά να υπηρετώ δεύτερο αφέντη”.

po eun

Tul: Ge-Baek { 44 Movements }

Ονομάστηκε από τον Κορεάτη στρατηγό Ge Baek, της δυναστείας των Baek- Je, που ήταν γνωστός για την αυστηρότητα του και την ακρίβεια του στον στρατιωτικό του νόμο

ge baek
2nd Dan

Tul: Eui-Am (45 Movements)

Είναι το ψευδώνυμο του Son Byong Hi, αρχηγού του Κορεάτικου κινήματος ανεξαρτησίας, της πρώτης Μαΐου 1919. Οι 45 κινήσεις αναφέρονται στην ηλικία του, όταν άλλαξε το όνομα της (Ανατολικής κουλτούρας) Dong Hak, σε Chondo Kyo, (θρησκεία των ουράνιων δρόμων), το 1905. Το διάγραμμα παρουσιάζει το αδάμαστο πνεύμα του, την επιδίωξη του για την ευημερία του έθνους του και την αφιέρωση του σ’ αυτό.

eui am

Tul: Choong-Jang (52 Movements)

Ψευδώνυμο που δόθηκε στο στρατηγό Kim Duk Ryang, που έζησε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Yi, τον 14ο αιώνα. Αυτό το tul, τελειώνει με το αριστερό χέρι να επιτίθεται και συμβολίζει τον τραγικό θάνατο του, στα 27 του, στη φυλακή προτού φτάσει την απόλυτη ωριμότητα.

choong jang

Tul: Juche (45 Movements)/Ko-Dang (39 Movements)

Είναι μια φιλοσοφική ιδέα, ότι αυτός ο άντρας, είναι ο άρχοντας των πάντων και αποφασίζει για τα πάντα. Με άλλα λόγια, αυτός ο άντρας είχε την ιδέα ότι ήταν ο άρχοντας του κόσμου και της δικής του μοίρας. Λέγεται ότι αυτή η ιδέα έχει της ρίζες της στο βουνό Baekdu, το οποίο συμβολίζει το πνεύμα του λαού της Κορέας. Το διάγραμμα αντιπροσωπεύει το βουνό Baekdu

juche

3rd Dan

Tul: Sam-Il (33 Movements)

Δηλώνει την ιστορική ημερομηνία του κινήματος ανεξαρτησίας της Κορέας, το οποίο ξεκίνησε σε όλη την χώρα την 1η Μαρτίου 1919. Οι 33 κινήσεις του Tul, είναι αφιερωμένες στους 33 πατριώτες που σχεδίασαν αυτό το κίνημα.

sam il

Tul: Yoo-Sin (68 Movements)

Ονομάστηκε μετά το στρατηγό Kim Yoo-Sin, που ήταν ο πιο επιβλητικός στρατηγός κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Silla. Οι 68 κινήσεις της, αναφέρονται στις τελευταίες δύο μορφές, το 668 μ.Χ., τη χρονιά της ένωσης της Κορέας. Η στάση ετοιμότητας σημαίνει το σπαθί που τραβιέται από τη δεξιά προς την αριστερή μεριά. Ακόμα, συμβολίζει το λάθος του Yoo Sin να ακολουθήσει τις διαταγές του βασιλιά του και να πολεμήσει με ξένες δυνάμεις ενάντια στην πατρίδα του.

yoo sin

Tul: Choi-Yong (46 Movements)

Ονομάστηκε μετά το στρατηγό Choi Yong, πρωθυπουργό και διοικητή του στρατού, κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα της δυναστείας των Koryo. Ο Choi Yong ήταν πολύ σεβαστός για την πίστη ου, τον πατριωτισμό και την ταπεινότητα του. Εκτελέστηκε από τους κατώτερους στρατιώτες του στρατηγού Yi Sung Gae, που αργότερα έγινε ο πρώτος βασιλιάς της δυναστεία των Yi.

choi yong

4th Dan

Tul: Yong-Gae (49 Movements)

Ονομάστηκε μετά το διάσημο στρατηγό Yon Gae Somoun, που υπηρέτησε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Koguryo. Οι 49 κινήσεις της αναφέρονται στις τελευταίες δύο μορφές το 649 μ.Χ. Ανάγκασε βεβιασμένα τη δυναστεία Tang να παρατήσει την Κορέα. Μετά κατέστρεψε σχεδόν 300.000 από τους ιππείς του Ansi Sung.

yong gae

Tul: Ul-Ji (42 Movements)

Ονομάστηκε μετά το στρατηγό Ul Ji Moon Dok, που επιτυχημένα υπερασπίστηκε την Κορέα κατά της εισβολής των Tang και οδήγησε ένα εκατομμύριο στρατιώτες με των Yang Je το 612 μ.Χ. ο Ul Ji μεταχειρίστηκε χτυπήματα και τακτικές κλεφτοπολέμου και ήταν άξιος να καταστρέψει μεγάλο κομμάτι της δύναμής τους. Το διάγραμμα αντιπροσωπεύει το επίθετό του ενώ οι 42 κινήσεις αντιπροσωπεύουν την ηλικία που έγραψε και σχεδίασε ο συγγραφέας αυτό το πρότυπο

ul ji

Tul: Moon-Moo (61 Movements)

Ονομάστηκε προς τιμή του 30ου βασιλιά της δυναστείας των Silla. Το σώμα του είναι θαμμένο κοντά στο βουνό Boyno Dae Wang Am. Σύμφωνα με επιθυμία του το σώμα του τοποθετήθηκε προς την θάλασσα. “εκεί η ψυχή μου θα υπερασπίζεται για πάντα την πατρίδα μου κατά των Γιαπωνέζων. Λέγεται ότι μια ιερή πέτρα (Sok Gul Am) έχει τοποθετηθεί εκεί για να φυλάει τον τάφο του. Αυτή η πέτρα είναι ένα άριστο παράδειγμα της κουλτούρας των Silla. Οι 61 κινήσεις συμβολίζουν τις τελευταίες δύο μορφές του Moon Moo, που το 661μ.Χ. ανέβηκε στο θρόνο.

moon moo

5th Dan

Tul: So-San (72 Movements)

Ψευδώνυμο του διάσημου καλόγερου Choi Hyong Ung (1520-1604) που έζησε στη δυναστεία των Yi. Οι 72 κινήσεις της συμβολίζουν την ηλικία του. Όργάνωσε με έναν μαθητή του τον Sa Myunh Dang, ένα στρατό από καλόγερους στρατιώτες που τον βοήθησαν να αποκρούσει τους Ιάπωνες πειρατές που είχαν κατακτήσει σχεδόν όλη την κορεάτικη χερσόνησο το 1592.

so san

Tul: Se-Jong (24 Movements)

Ονομάστηκε μετά τον σπουδαίο Κορεάτη βασιλιά, που εφήβρε το κορεάτικο αλφάβητο το 1443 και που επίσης ήταν διάσημος στη μετεωρολογία. Το διάγραμμα αντιπροσωπεύει το βασιλιά και οι 24 κινήσεις αναφέρονται στα 24 γράμματα του κορεάτικου αλφαβήτου.

se jong

6th Dan

Tul: Tong-Il (56 Movements)

Δηλώνει τη απόφαση της ενοποίησης της Κορέας, η οποία ήταν χωρισμένη από το 1945. Το διάγραμμα συμβολίζει την ένωση του έθνους.

tong il

Η νέα ζώνη αποκτάται μετά από εξετάσεις στις οποίες ο αθλητής εφαρμόζει κυρίως τεχνικές ενάντια σε φανταστικούς αντιπάλους (τουλ ή πουμσε), παρόντως του δασκάλου και άλλων κριτών. Όσο ο αθλητής έχει κάτω από μαύρη ζώνη, βρίσκεται στον βαθμό των κουπ. Στην λευκή ζώνη έχει 10 κουπ. Κάθε φορά που αλλάζει ζώνη, τα κουπ του μειώνονται κατά 1 ώσπου να αποκτήσει ένα κουπ στην μισή μαύρη ζώνη. Μόλις πάρει τη μαύρη ζώνη αποκτάει ένα νταν. Στη συνέχεια, μπορεί να συνεχίσει να δίνει εξετάσεις στην εθνική ομοσπονδία Τάε Κβο Ντο της χώρας του για να αποκτήσει περισσότερα νταν. Ο μέγιστος αριθμός νταν είναι 9.


Οι Κανόνες του TaeΚwonDo

Το Τάε Κβον Ντο χαρακτηρίζεται απο θεαματικά λακτίσματα ψηλά και χαμηλά (μέχρι το ύψος της ζώνης, στο στομάχι και όχι χαμηλότερα).

Κατά την διάρκεια ενός αγώνα, απαγορεύονται τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, στην πλάτη ,η γροθιά στο πρόσωπο (στο WTF),οι λαβές, τα κλεισίματα, το σπρώξιμο, το γύρισμα πλάτης, η εκούσια πτώση...

Οι δυο αντίπαλοι φοράνε κάσκα, θώρακα, σπασουάρ (προστατευτικό για τα γεννητικά όργανα), επικαλαμίδες και γάντια, και μάχονται σε 3 γύρους των 3 λεπτών.

Ανάλογα με το τι χτυπήματα κάνουν και πού χτυπάνε (1 πόντο για χτύπημα στο θώρακα, 3 πόντους για χτύπημα στο κεφάλι) παίρνουν πόντους. Από το 2006 μάλιστα, οι κανονισμοί προβλέπουν πως ακόμα και το μπλοκάρισμα χτυπήματος του αντιπάλου (block) προσθέτει πόντους. Οι παραβάσεις από την άλλη, αφαιρούν πόντους.

Τον αγώνα επιβλέπουν από κοντά ο διαιτητής και από μεγαλύτερη απόσταση οι κριτές.

Στο τέλος του αγώνα, νικητής είναι ο μαχητής με τους περισσότερους πόντους.

 

Στέλιος Λιβάνιος αναγνωρισμένος απο το 1999 ως Προπονητής TKD Κατοχός 6 DAN-TKD

AΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ TAEKWON DO "ZEAS"
ΛΕΩΦ. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ 61, ΠΕΙΡΑΙΑΣ

τηλ: 210 4291500 κινητό: 6932 260475, 6974 334005
email: zeastaekwondo31@hotmail.com
www.aszeas.gr

AΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ TAEKWON DO ~ ZEAS ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ
ΛΕΩΦOΡΟΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ 3, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ

τηλ: 2291 302550 κινητό: 6932 260475, 6974 334005
email: zeastaekwondo31@hotmail.com
www.aszeas.gr

© copyright smile tech computer solutions 2024